Zimovanje vašega plovila

Dnevi se že občutno krajšajo in tudi hladneje postaja. Čas, ko nam na čolnu prav pride tudi jakna. V tem obdobju se tudi zares začnemo zavedati, da  je naše plovilo potrebno pripraviti na zimovanje .

Za to obdobje sem pripravil nekaj smernic, kako pripraviti vaše plovilo na hladnejše mesece, da bo pripravljeno na novo sezono.

KORAKI:

·         Rezervoar za gorivo napolnite polno (full). V kolikor rezervoar nima vgrajenega zračnika (več ali manj imajo vsi!) dolijte nekoliko manj in mu tako pustite dovolj prostora za raztezanje. Gorivu dodajte tudi aditive za stabilizacijo in pa aditive proti biološki kontaminaciji v kolikor imate dizel. Aditivi omejujejo tudi proces oksidacije in zavirajo korozijo.

·         Zaprite ventile za gorivo, da preprečite potencialno notranjo kondenzacijo. Zračnike zaprite z lepilnim trakom.

·         Sedaj je čas za menjavo filtra goriva in separatorja goriva in vode. V kolikor tega na vašem plovilu ni, vam svetujem da ga pripišete na ”to do list” za naslednjo sezono.

·         Opravite tudi menjavo olja in oljnega filtra (odvisno od tipa motorja).

·         Ne pozabite na menjavo impelerja.

·         Motor konzervirajte s sredstvom proti zmrzovanju – antifrizom. Motor ne bo samo zaščiten pri nizkih temperaturah ampak tudi protikorozivno, vendar ne izbirajte najcenejših koncentratov!!

·         Rezervoar vode izpraznite, ravno tako tudi vodovodne cevi in ostale komponente (črpalka, filter, ekspanzijska posoda) Obstaja tudi t.i. propilenglikol, nestrupeno sredstvo proti zmazali, s katerim lahko učinkovito konzervirate celoten sistem sladke vode na vašem plovilu. Upoštevajte pa priporočila proizvajalca.

·         WC je najbolje konzervirati z antifizom. Svetujem, da sistem najprej splaknente s svežo vodo nato pa v školjko vlijete antifiriz ter ga črpate preko vsega WC sistema, vse do izhodnega ventila. Če imate rezervoar fekalij ga izpraznite!!

·         V kolikor imate možnost, odstranite baterije (akumulatorje) in jih hranite v toplih in suhih prostorih. Baterija naj bo polna, preverite tudi nivo tekočine. Če je teh baterij preveč oziroma nimate prostora za hrambo poskrbite, da se vsaj 1x mesečno baterije pregleda in polni. Najboljši recept pa je, da se na baterijah vsaj 1x mesečno naredi cikel praznjenja in polnjenja.

·         Vsa zunanja (in tudi notranja) stikala, vtičnice očistite in zaščite proti koroziji.

·         Očistite in osušite kalužo (kaluže). Olje (gorivo) v kaluži lahko poškoduje črpalke in je ekološko sporno. Voda pa povzroča korozijo in smrdi.

·         Preden zapustite plovilo, ga temeljito operite. Za zaščito inoxa obstaja ogromno produktov, zadnje časa vse več tudi na bazi nano tehnologije. Najboljša zaščita je ponjava preko celotne palube: ponjava mora biti močno vpeta, da je ne odnese veter. Mora biti zračna, da se vlaga ne zadržuje spodaj in pa napeta, tako da ob dežju ne nastajajo bazeni. Blazine shranjujete na suhem (če je le možno jih odstranite iz plovila).

·         Glede na velikost plovila porazdelite razvlažilce zraka. Ob suhem in vetrovnem vremenu plovilo prezračite.

·         Če imate jadrnico, odstranite jadra in jih shranite v suhem prostoru. Sedaj čas, da jih peljete na popravilo. Nekateri jadrarji vam bodo omogočili tudi shrambo jadra.

·         Jadrne vrvi (tiste, ki jih ne morete odstraniti) zavarujete tako, da ne bodo na suhem in se bodo lahko sušila. Dvižnice odmaknite od jambora, da en bodo po nepotrebnem udarjala ob jambor in parala živce še tistim redkim pomorščakom.

·         Če boste plovilo hranili v pokritem prostoru ga vseeno pokrijte in zavarujte pred prahom. Prevleke naj bodo zračne, najboljše bombažne.

SICER PA IMEJTE VEDNO V MISLIH TOLE;

·         VSI SISTEMI NA PLOVILU SO NAČRTOVANI IN NAREJENI ZATO DA DELUJEJO. ZATO JE NAJBOLJŠI NAČIN VZDRŽEVANJA – UPORABA!!

·         Plovilu ne boste čisto nič koristili, če ga boste uporabljali malo. Na daljši rok ne bo koristi tudi v vaši denarnici!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja